Vilket kaffe är bäst för hälsan?
(VLL/Vimeo)

Lena Maria Nilsson, projektkoordinator, Arcum, och doktor i folkhälsovetenskap

För inte alltför länge sedan fanns det en uppfattning att kaffe kunde orsaka såväl hjärtsjukdomar som cancer. Problemet var att forskarna slarvade med att ta hänsyn till faktorer som att de som dricker mycket kaffe också ofta uppvisar andra högriskbeteende som att de tränar för sällan och röker.

Forskningen kring kaffe gör hela tiden nya framsteg, och i början av 2016 släppte forskare vid Uppsala universitet en rapport som visar att kaffe påverkar kroppens biologiska ålder, kaffet gör oss yngre.

Enligt de svenska forskarna, som utvecklat en ny metod att fastställa åldern hos en människa genom blodprov, (som mäter förekomsten av flertalet markörer för hjärtsjukdomar och cancer) kan 3 koppar kaffe om dagen minska din biologiska ålder med upp till 5,6 år.

Andra exempel från studien: den som äter fet fisk 3 gånger i veckan är biologiskt 4 år yngre. Rökning ökar den biologiska åldern med 2,3 år, och 3 burkar, eller mer, läskedryck i veckan ökar den biologiska åldern med 5 år

(ca 40,5 min)

För ytterligare info om kaffe – klicka på denna länk!
eller läs en artikel i DN – via denna länk!

Lärande luncher – seminarier på Frälsningsarmén vid Sagateatern i Umeå.