Utdrag ur operan MANON av Jules Massenet (Akt 2 början).
(YouTube/Wiener Staatsoper 2010)

Folkets Hus anordnar videoföreställningar från Metropolitan i New York. I flera föreställningar under åren har den fantastiska ryska sopranen – Anna Netrebko – medverkat.

Månadens Puff tar upp inslag där hon har en av huvudrollerna. Först här ett inslag från andra akten av Jules Massenets tragiska opera Manon, som utspelar sig i Frankrike och framför allt då i Paris. Operan är baserad på romanen Manon Lescaut av Abbé Prévost.
Operan Manon är en av Anna Netrebkos paradroller.

Operan hade urpremiär på Opéra Comique i Paris 19 januari 1884. Den är ett utmärkt exempel på den charm och vitalitet inom musiken och kulturen som fanns i Paris under la belle époque.

Handlingen rör en kokett ung dam med lyxbegär och svag karaktär, hennes glansdagar och därpå följande förnedring. Hon är förälskad i den unge, likaledes oskuldsfulle des Grieux. I detta utdrag ur akt 2 lever det förälskade paret tillsammans under anspråkslösa omständigheter i en lya på Rue Vivienne i Paris. Fattigdomen gör Manon nedstämd. Des Grieux vill legalisera sin förbindelse med henne och skriver med anledning av detta till sin far.

(ca 6,5 min)

YouTube/Wiener Staatsoper 2010.