La Bohème opera av Giacomo Puccini.
(YouTube/Bayerischen Rundfunks 2014)

Anna Netrebko räknas till de ledande yngre sångarna idag. Hon är gift med den azerbajdzjanske tenoren Yusif Eyvazov. Länk till hennes webbsida.

La Bohème är en opera i fyra akter. Bygger på en följetongsroman av den franske författaren Henry Murger. När romanen kom ut i bokform hade den titeln La vie de Bohème (Vagabondliv i Paris). Hans romanfigurer är hämtade från studentkvarteret Quartier Latin och boken ger strålande, livfulla, groteska, muntra och rörande skildringar från pariserbohemen, från konstnärs- och studentlivet på 1830-talet.

Operan utspelar sig i konstnärskretsar i 1830-talets Paris. Akt 1 utspelar sig i ett mansardrum över Paris takåsar där poeten Rodolfo, konstnären Marcello, musikern Schaunard och filosofen Colline bor. Det är julafton och de saknar pengar och ved. Vännerna beslutar sig för att fira julafton på sitt stamkafé. Vännerna ger sig iväg. Rodolfo måste dock stanna kvar några minuter för att skriva färdigt en artikel. Någon knackar på dörren. Det är grannflickan Mimi, som ber honom tända hennes slocknade ljus.

Kolla in en kort sammanfattning av alla akterna.

(ca 1 tim 50 min)

YouTube/Bayerischen Rundfunks 2014.