PFF Östergötland


I september 2006 hade vi vårt första möte. Med Stina Jacobsson som ordförande lokalombud etablerades en programgrupp – Marie-Louise Hansson Linköping, Birgitta Nissen Mantorp, Ove Rosén och Leif V. Eriksson Norrköping –

för att initiera och organisera kommande aktiviteter.

Upptaktsmötet hölls på Dosapoteket i Linköping och vi kunde vid en rundvandring konstatera att det skett en del sedan vi började med att dispensera tabletter i plastbubblor i en vrå på apoteken.

I april 2007 var det dags för det första ”riktiga mötet”. Vi bjöd in Monica Hagman att informera kring ämnet ”Våra apotek nu och i framtiden”. Monica var då chef för Kundkanal Samhälle. Det har onekligen hänt en del sedan dess. Men fortfarande ser nog vi seniorer en smula frågande ut.

Vi höll till på Fontänen i Linköping. Det är stadens gamla brandstation som omvandlats till föreningshus. Praktiskt, centralt, prisvärt och något som vi från andra kommuner sneglar med avund på.

 September 2007 var det dags för vår första bussutflykt med Linnés födelseplats Råshult, som det stora målet. Det var ju Linnéjubelår som bekant.

Nog kändes historiens vingslag när vi gick omkring i Kulturreservatet Komministerbostället Råshult.

Vi hann även med att besöka Växjö domkyrka och att i Ljungby få del av lite Christina Nilsson minnen. Den världsberömda sångerskan verksam under senare delen av 1800-talet.

Det var en lång dags färd – men väl värd besväret när det gick mot natt.

Vårutflykten maj 2008 hade Vikbolandet utanför Norrköping som ”eventarena” (som det numer heter på svenska). En berömd brudpäll i Ö:a Stenby Kyrka , ett lokalt berömt torp ”Boglinatorpet” , vådlig repfärja för att komma till Dalmyra mycket gamla gruva, det oljeeldade kärnkraftverket Marviken , strutsfarm med strutslunch och till slut Zarah Leandermuseet i Häradshammars Bygdegård.

Säg inte annat än att lokalmiljön kan innehålla mer än man tror.

Höstmötet september 2008 åter i fina Fontänen i Linköping. Seniorkollegan Sune Lindgren berättade i ord och ton om den berömde och underbare Linköpingssonen Tage Danielsson. Sune är ordförande i sällskapet ”Tage Danielssons vänner” och gav en mycket inkännande bild av den månfasetterade kulturgiganten.

Känns verkligen både bra och angeläget att Tages minne får leva. Han har mycket att lära oss.

Dags för Vårutflykt juni 2009 med Hallsberg som mål. Hallsberg finns det nåt sevärt där? Jo minsann , Carin Larsson (maka tilll konstnären Carl Larsson) växte upp i det sk Bergööska huset. Nu firades 150 års jubileum till minne av hennes födelse.

I huset har maken Carl satt sina sevärda spår. Men även Carin   

hade satt sina i form av textilier av olika slag. Carin var en mycket skicklig textilkonstnär , som nog stod tillbaka för sin berömde make.

Som skapare av Carin-förklädet avbildat på Hemmets kokbok är hon nog en av de mest spridda textilkonstnärerna.

När jag skriver denna sammanfattning  – 4 oktober 2009 – får jag reda på att

man just nu firar Carins 150 års födelsedag och att hittills har omkr 7.800 besökare varit i Bergsööska huset sedan maj 2009 och 33 av dom var från PFF Östergötland.

På hemväg från Hallsberg besöktes Heidenstams Övralid. En duktig guide gav där både huset och författaren nya dimensioner.

Vi kunde åter konstatera att både okända(Hallsberg ) och kända (Övralid) miljöer kan ha mycket att erbjuda. Och förlåt kära Hallsbergare för mina fördomar!

Höstmöte september 2009. Tror att de flesta av oss har varit på ett otal vinprovningar. Känt igen allehanda dofter,odofter, smaker etc.

Nu inviterade vi till en liten annorlunda provning, under rubriken ”Nya kunskaper och ev lite yrsel med PFF!” , men med den mer vetenskapliga underrubriken           ” Vilken mat passa till vinet?”

Under PFF-kollegan Birgitta Melanders kunniga och handfasta ledning

fick vi slickande på citronklyftor , tuggande på tomater mm påtagligt erfara hur vinet ändrar smak och upplevelse. Mycket lärorikt!

Liten sammanfattning så här långt…

..vi verkar ha funnit en form för PFF Östergötland där året innehåller en  vårutflykt följt av ett inomhus höstmöte.

Bussutflykter är ju något som vi seniorer gärna gör.

Någon har sagt att våra intressen är 3B. Boule,barnbarn och bussresor.

Boule har vi ännu ej spelat i PFF Östergötland!

Vi får se hur det blir framöver, det finns förvisso plats både för nya personer och nya tankar. Antalet nya farmacevtpensionärer ser ju inte ut att sina precis.

 

Leif V. Eriksson