Kristallsjuka och ögoninflammation.
(SVT – Fråga doktorn fakta 2017)

Kort om programmet.

Läkare Gunilla Hasselgren svarar på tittarnas frågor, berättar om olika sjukdomar och symptom. Hon ger också tips och råd. Här handlar det om kristallsjuka och ögoninflammation.

 

Laddar spelaren…

 

Kristallsjuka – godartad lägesyrsel.

Kristallsjuka är en vanlig form av yrsel som orsakas av att små kalkkristaller i innerörat har lossnat. Man känner sig mycket yr, som om man har åkt karusell, när man vrider huvudet på vissa sätt. Kristallsjuka smittar inte och går ofta över av sig själv, men ibland kan man behöva behandling.

Läs mer!

Ögoninflammation.
Ögoninflammationer är oftast orsakade av bakterier eller virus som infekterar ögat i samband med en förkylning. Infektionen är smittsam så det är viktigt att vara noggrann med att tvätta händerna.
Vid ögoninflammation blir ögonen röda. Denna rodnad är oftast mest påtaglig längs ögats kanter. Ögonlocken kan även svullna upp så att det påverkar synen. Ett inflammerat öga utsöndrar ofta stora mängder vätska, som antingen kan vara helt klar, mera varig eller slemmig. Bindehinnan kan också svullna upp, vilket kan ge besvär i form av en ”skavande” känsla, som om man fått skräp i ögat. Det kan vara smärtsamt eller klia mycket.

Läs mer!

(ca 8 min)

(SVT – Fråga doktorn fakta 2017).