Blodförgiftning, öronproppar och stödstrumpor.
(SVT – Fråga doktorn fakta 2017)

Kort om programmet.

Läkare Gunilla Hasselgren svarar på tittarnas frågor, berättar om olika sjukdomar och symptom. Hon ger också tips och råd. Här handlar det om blodförgiftning, öronproppar och stödstrumpor.

 

Laddar spelaren…

 

Blodförgiftning – Sepsis.

Sepsis kan vara orsakad av en rad olika saker men generellt handlar det om att bakterier tar sig in i blodsystemet, vilket leder till en reaktion. Vid sepsis är det faktiskt immunförsvarets reaktion som gör mest skada på kroppen.
Hela kroppen påverkas och gör att viktiga organ som hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska. Sepsis kan vara livshotande. Det är viktigt att söka vård direkt vid misstanke om sepsis.
Symptomen kan vara varierande men vid undersökning av en patient kan man ofta se en höjd puls samt höjd andningsfrekvens, det vill säga att man andas över 25 andetag i minuten. En frisk vuxen människa har en andningsfrekvens på 15-20 per minut.
Man har också sett tecken på lågt blodtryck samt en kroppstemperatur som antingen är över 38 grader eller under 36 grader.

Läs mer!

öronproppar – Vaxpropp i örat.

Öronvax är oftast mjukt och tillverkas av körtlar i yttre delen av hörselgången. Vaxets uppgift är att hålla hörselgången ren. Vaxet rinner långsamt ut och tar med sig skräp. Hos en del människor är vaxet segare och ibland blir vaxet extra segt när det kommer vatten i öronen. Ett tidigt tecken på att man håller på att få en vaxpropp kan vara att det slår lock när man har duschat, eftersom vattnet fångats upp bakom vaxproppen. Ibland kan vax vara en orsak till att man hör sämre.
Du bör inte peta i öronen, varken med ett finger, en handduk eller med en bomullspinne, eftersom det kan skada örat. Risken är att du inte får ut vaxet utan istället petar in det så att vaxproppen helt blockerar örongången.

Läs mer!

Stödstrumpor – Kompressionsstrumpor

Kompressionsstrumpor är medicinskt framtagna strumpor som används för behandling, eller förebyggande av vissa sjukdomar eller störningar som åderbråck, ödem och blodproppar etc. Kompressionsstrumpor är så konstruerade att de stramar åt mest i vristen, med gradvis minskande tryck uppåt benen. Blodets återflöde sker genom venerna med hjälp av muskelpumparna i vadmusklerna. Under längre perioder av inaktivitet, ofta före, under och efter operation eller stillasittande, försämras blodets återflöde och risken för blodpropp ökar. Kompressionsstrumpor stimulerar vadmuskelpumpens arbete i benet, och ökar det venösa flödet och minskar därmed svullnad i vävnaderna. Trycket medför även att venernas diameter minskar vilket ökar flödeshastigheten. Som ett resultat ökas det arteriella trycket som hjälper blodflödet upp till hjärtat och mindre till fötterna.

Stödstrumpor är inte medicinskt kontrollerade och har ingen bevisad medicinsk effekt. Man kan därför hitta stödstrumpor av varierande kvalitet från en mängd olika tillverkare i vilken butik som helst. Stödstrumpor har ingen kontrollerad tryckgradient och utgår ofta enbart från skostorlek.

Kolla mer om hur sätta på sig stödstrumpor!
eller via denna instruktionsvideo!

(SVT – Fråga doktorn fakta 2017).