Blåskatarr och hemorrojder.
(SVT – Fråga doktorn fakta 2017)

Kort om programmet.

Läkare Gunilla Hasselgren svarar på tittarnas frågor, berättar om olika sjukdomar och symptom. Hon ger också tips och råd. Här handlar det om Blåskatarr och hemorrojder.

 

Laddar spelaren…

 

Urinvägsinfektion – Blåskatarr (cystit) eller njurbäckeninflammation

Urinvägsinfektion orsakas av bakterier som kommit in i urinröret och tagit sig vidare upp i urinblåsan. Blåskatarr är den vanligaste formen av urinvägsinfektion. Rör det sig om blåskatarr kan man behöva kissa ofta och det kan svida när man kissar.

Oftast stannar en urinvägsinfektion i urinröret och urinblåsan och kallas då blåskatarr. Det är vanligare med blåskatarr hos kvinnor än hos män. Det beror på att kvinnor har kortare urinrör än män. Mer än hälften av alla kvinnor får det någon gång under sitt liv.
Blåskatarr hos kvinnor blir ofta bättre efter några dagar och går över av sig själv inom en vecka. Män med blåskatarr behöver oftast få behandling med antibiotika, eftersom problemen kan bero på prostatakörteln, och bakterier kan då nå upp till njurarna.
Sprider sig bakterierna upp till njurarna och njurbäckenet kallas det njurbäckeninflammation. Njurbäckeninflammation måste alltid behandlas med antibiotika. Annars finns det risk att njurarna blir skadade eller att bakterierna sprider sig till blodet, dvs sepsis eller blodförgiftning (se ovan), vilket kan vara livshotande.

Läs mer!

Hemorrojder

Hemorrojder är ett vanligt, men oftast ofarligt besvär. Det innebär att analkuddarna, som är små kuddar av bindväv och blodkärl i analkanalen, blir förstorade. Det kan blöda, orsaka klåda och svida runt ändtarmsöppningen, det kan läcka lite av slem eller avföring och man känner något som buktar ut vid ändtarmsöppningen. Hemorrojder går ofta tillbaka av sig själv utan någon behandling.
Förstoppning ökar besvären för den som redan har hemorrojder. Om man har lätt för att få förstoppning är det bra att undvika sådant som orsakar hård avföring. Bland annat påverkar mat och dryck avföringens konsistens. Andra orsaker som kan orsaka hård avföring är stoppande kost som till exempel te samt lång användning av vissa laxermedel och läkemedel.
Du kan minska dina besvär genom regelbunden motion.

Läs mer!

(ca 9 min)
Klicka på bilden ovan eller länken här. (Visas i ett PopUp-fönster) (ca 9 min)

(SVT – Fråga doktorn fakta 2017).